Aanlegtips

 

 

Grondwerk en Drainage

Spitten

Spitten is een kwestie   van rijtje na rijtje en laag na laag. Dat kan één of meerdere steken diep   gaan. Bij twee steken diep zit u al op 50cm in de grond. dat is meestal   voldoende.

Waar blijft het water?

Hoewel afhankelijk van   de 'doorlaatbaarheid'. van de grond en de ';hoogte' van uw tuin, is het   voldoende om uw terras 1à 2cm per meter te laten aflopen naar de plaats   waarheen u uw regenwater wilt geleiden.
Als het straatwerk iets hoger ligt dan de borders, zal het teveel aan water   makkelijk in de bodem verdwijnen. Indien er sprake is van erg zware grond of   extra wateroverlast is een drianagesysteem gekoppeld aan de hemelwaterafvoer   via de riolering aan te bevelen.

Fundering

Een goede, duurzame bestrating ligt op een degelijke fundering. Is de   fundering niet goed, dan kan uw terras of tuinpad na verloop van tijd gaan   verzakken en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk worden. Het   funderingsadvies is voor elk project afhankelijk van de ondergrond, de   toepassing en het gebruikte materiaal. Er zijn een aantal vuistregels om de   benodigde fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, hoe zwaarder en   dikker de fundering moet zijn. De meeste funderingen bij particuliere   projecten bestaan uit twee lagen:

  1. Een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin. Deze onderlaag is   meestal 15-30 cm dik en moet goed worden verdicht, meestal door aantrillen of   aanstampen. Heeft de ondergrond een slechte draagkracht, dan kunt u het beste   een geotextiel gebruiken. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te   brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het   funderingsmateriaal niet in de ondergrond wegzakken.
  2. Een afwerklaag van gewassen zand, bijvoorbeeld ophoogzand of met cement   gestabiliseerd metselzand, afhankelijk van het materiaal dat voor de   bestrating is gekozen.

Hoe dunner het bestratingsmateriaal, hoe steviger de fundering moet zijn.   Een dikke betonklinker kan geplaatst worden op een fundeirng van goed   aangetrild, gewassen zand. Een dunne terrastegel moet gelegd worden in cement   gestabiliseerd metselzand.
Hoe zwaarder de bestrating wordt belast, hoe dikker de fundering moe zijn. Op   een paadje naar de voordeur wordt alleen gelopen, maar op een oprit wordt met   de auto gereden.

Opsluiting

Als u eenmaal een leuk   patroon in het terras of pad hebt gelegd, is het zaak dat het ook mooi blijft   liggen. Met behulp van betonbandjes, palissadenbanden of rollagen kunt u deze   'opsluiting' maken. Zorg ervoor dat de rollaag ca. 2 cm lager gesteld wordt   dan de stenen van het paadje. Een steen in de lengterichting is een mooie   afwerking van het overdwars gelegde halfsteensverband. Excluton heeft   verschillenden producten in diverse diktes en/of hoogtes. Voor een normaal   terras zijn de 5x15x100cm bandjes prima geschikt.

Paadjes en bochten

Als een paadje bochten maakt, komt u met een halfsteensverband in de   problemen. Door het maken van 'taartpunten' tussen de stenen in kunt u het   lijnenspel steeds corrigeren.
Met stenen in de lengterichting gelegd onstaan er geen problemen bij bochten.   U hoeft slechts op het verband (verspringen) te letten, zodat de eindvoegen   niet tegenover elkaar komen.

Aanleg van een rond terras

Bij een rond terras legt u de stenen rijtje voor rijtje, van buiten naar   binnen. De buitenste rij wordt gelegd aan de hand van een uit het middelpunt   getrokken cirkel (stok en touwtje). Hoe verder u naar het hart van de cirkel   komt, des te groter worden de gaten en kieren tussen de stenen. Het is dan   verstandig om het laatste stukje (ca. 1m) op te vullen met een stukje recht   straatwerk.
 

Palissaden

Palissaden zijn bedoeld om randen en grondkeringen te maken. Maar u kunt   er ook trappen, opvallende afscheidingen, posten voor lage hekjes enz. mee   maken. Er zijn ook granieten palissaden die mettertijd alleen maar   indrukwekkender worden als ze verweren.
Om te zorgen dat een palissadenwandje bij een niveauverschil goed op zijn   plaats blijft, moet deze de druk van de verhoogde grond erachter kunnen   weerstaan. Dat betekent dat een palissade een stuk in de grond moet worden   ingegraven om tegendruk te geven. Als vuistregel is 'half in de grond en half   erboven' te gebruiken. In de praktijk worden palissaden ook nog eens in een   lichte betonfundering gezet. In zo'n geval is verzakken eigenlijk onmogelijk   en wordt er bij een niveauverschil van bijv. 25 cm boven de grond uitgegaan   van een palissade van minstens 40 cm.

Tags: Tips en Trucs,

Routebeschijving

Klik hier om uw routebeschrijving te starten

Bedrijfsgegevens

Aannemings- en verhuurbedrijf  A. van Elk BV
Postadres: Pas 3a, 6654 AK Afferden (Gld)
Rekeningnr: NL52RABO 0112.7518.22
BTW nr. :NL 8047.51.183.B01
KvK nr.: 10032026

Showtuin

 

> lees meer

Bezoekadres showtuin:

Heemstraweg 36a,
6654 KE Afferden (Gld)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (algemeen)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (sierbestrating)
Telefoon: 0487-514261
Fax: 0487-518207

Voor uitgebreid advies is het fijn om vooraf een afspraak te maken. Uiteraard kunt u ook telefonisch advies vragen of via mail.

Openingstijden

Tijdelijk aangepaste openingstijden

Maandag Gesloten

Di t/m Vrijdag:

12:30 - 17:00 uur

Zaterdag:
08:00 - 12:30 uur

Buiten openingstijden op afspraak mogelijk.