• Home
  • Onderhoud Bestrating - Schoonhouden Bladeren

Onderhoud bestrating - Schoonhouden Bladeren

 

Bruine (looizuur) vlekken van bladeren op uw terras                               logo a van elk 2019 jpeg

In eerste instantie ziet blad er op uw tegels heel onschuldig uit. Helaas kunnen die verdwaalde blaadjes of zelfs die zorgvuldig aangeharkte hoopjes met blad u wel veel ergernis bezorgen. Nadat ze een tijdje op uw bestrating hebben gelegen kunnen ze grillige, bruine plekken achterlaten. Vervelend genoeg laten deze vlekken zich lastig wegpoetsen. Rondvragen levert vaak antwoorden op als: ‘Het is looizuur’, maar wat is dat? En belangrijker. Hoe komt u van deze hardnekkige verkleuringen af?

Wat zijn die bruine ‘looizuur’ vlekken?

Looizuur uit organisch afval en bladeren heeft een functie. In de bast van bomen zorgt het voor een natuurlijke afweer tegen insecten. Looizuur zorgt er ook voor dat het blad mooi groen blijft. Het regelt de conservering. Als de boom zijn bladeren verliest dan onttrekt hij de laatste voedingsstoffen uit de bladeren maar wat wel overblijft is het looizuur. Op uw terras brengt dit een reactie teweeg die de typische, hardnekkige vlekken veroorzaakt.

Hoe voorkomt u vlekken (looizuur) van bladeren op uw tegels?

U kunt een stap vooruit denken door rekening te houden met de keuze van uw beplanting. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat het eikenblad extreem veel looizuur bevat. Daar kunt u de situatie dus op afstemmen. Is deze situatie al voor u bepaald of vindt u het niet dermate belangrijk dat u wilt gaan zagen of verplanten, dan is er nog een andere manier. Kies, in het geval van betonnen bestrating, voor een Dura Protect Plus bescherming van uw tegels. Het is dan nog steeds zaak de tegels af en toe schoon te bezemen maar de vlekken zullen wel veel eenvoudiger en sneller verdwijnen dankzij deze beschermlaag. Deze maakt de aanhechting van vlekken namelijk minder diepgaand.

Wat kunt u verder doen?

Zoals zo vaak, is regelmatig onderhoud de sleutel naar een mooi terras. Door de bladeren regelmatig van uw terras te vegen voorkomt u dat de zuren uit de bladeren dieper in uw tegels kunnen trekken. Het is een open deur maar dit is de beste manier om vlekken te voorkomen.

Het goede nieuws is dat deze looizuurvlekken vanzelf weer verdwijnen door weersinvloeden van buitenaf. Organisch afval heeft het voordeel dat het nog lang afgebroken wordt. Zon heeft veelal een positief effect op de vlekken. Alleen de herfst komen deze looizuur vlekken voor en in de winter verdwijnen ze weer. U kunt dit proces bespoedigen door gebruik te maken van milde schoonmaakspulletjes zoals Novakleen ph13 of schoonmaakazijn.

Routebeschijving

Klik hier om uw routebeschrijving te starten

Bedrijfsgegevens

Aannemings- en verhuurbedrijf  A. van Elk BV
Postadres: Pas 3a, 6654 AK Afferden (Gld)
Rekeningnr: NL52RABO 0112.7518.22
BTW nr. :NL 8047.51.183.B01
KvK nr.: 10032026

Showtuin

 

> lees meer

Bezoekadres showtuin:

Heemstraweg 36a,
6654 KE Afferden (Gld)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (algemeen)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (sierbestrating)
Telefoon: 0487-514261
Fax: 0487-518207

Voor uitgebreid advies is het fijn om vooraf een afspraak te maken. Uiteraard kunt u ook telefonisch advies vragen of via mail.

Openingstijden

Tijdelijk aangepaste openingstijden

Maandag Gesloten

Di t/m Vrijdag:

12:30 - 17:00 uur

Zaterdag:
08:00 - 12:30 uur

Buiten openingstijden op afspraak mogelijk.